Creativity is the way I share my soul with the world.

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 14:31

Elk seizoen worden er 4 nieuwe YOLO-kaartjes geboren. Hier lees je het achtergrondverhaal voor enkele van deze kleintjes.

Waar haal ik de inspiratie?  Waar denk ik aan bij het schilderen? Welke boodschap wil ik meegeven? Er zit meer in een kaartje dan je denkt.

 

Bij het YOLO-kaartjesabonnement hoort elk seizoen - naast nieuwe kaartjes - een papieren minizine met mijn zielenroerselen achter de nieuwste ontwerpen en met enkele suggesties om de kaartjes te gebruiken. Ik krijg er zoveel mooie reacties op dat ik ze ook eens in blogvorm wil delen.

Jij bent goud waard (lente 2023)

Kinsugi is de Japanse kunst waarbij men goud gebruikt om gebroken aardewerk te lijmen.

De gedachte hierachter is dat de sporen van breuk en herstel bijdragen aan de schoonheid van een voorwerp. Door ons te verzoenen met ons verleden worden we paradoxaal genoeg sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

 

De lente brengt de kracht van een nieuw begin. Met dit kaartje wil ik deze sterkte in elk van ons weergeven.

In mijn zoektocht naar een gepaste bloem om dit beeld te vervolledigen, kwam ik uit bij goudsbloemen.

 

Daarvan stuurde ik als cadeautje wat zaadjes met de lente-2023-editie van het YOLO-kaartjesabonnement mee naar de abonnees.

 

Dat kan jij ook doen. Een pakje met bloemenzaad (uit eigen tuin of uit de winkel) past perfect in een envelop en is licht genoeg om geen extra portkosten te hebben.

 

Dit kaartje "jij bent goud waard" kan je gebruiken voor moederdag, vaderdag, als steun bij herstel, voor een leerkracht bij het einde van het schooljaar, een verjaardag, een huwelijk of gouden jubileum,...

Alles verandert (herfst 2023)

De enige constante is verandering. Herakleitos verwoordde het al als "panta rhei", alles vloeit.

 

Het idee voor dit kaartje vloeide voort uit een gesprek met Vera die een origineel aquarelletje met een avondlucht kwam halen. Ze vertelde dat ze een zwak had voor mooie luchten en regelmatig zotte toeren uithaalde om deze op foto te krijgen.

 

Al eens geprobeerd om een zonsondergang te fotograferen? Dan besef je pas hoe alles voortdurend in beweging is. De zon - eigenlijk de aarde - maar evengoed wijzelf. Het komt erop aan de mooie momenten te grijpen wanneer ze zich voordoen.

 

Vera vertelde ook over de portie ongeluk die haar overkomen was en hoe dat haar leven veranderde. Wanneer we het goed hebben, lijkt dat evident. Pas wanneer er iets verdwijnt, beseffen we dat het niet vanzelfsprekend is.

 

Soms zit er niks anders op dan meegaan met de veranderingen die op ons pad komen. Dit kaartje wil een uitnodiging zijn om onderweg je ogen open te houden voor de kleine gelukskes die er te rapen vallen. Zoals schelpjes, zonsondergangen of gesprekken met fijne mensen. Bedankt Vera!

 

Dit kaartje "zonsondergang - alles verandert" kan je gebruiken voor een verjaardag, bij verlies, scheiding, pensioen, nieuwe job, nieuwe woning, ...

Het is ook mooi in een kadertje of doet goed dienst als bladwijzer.

Mother of dragons (lente 2024)

Het moederschap, ik vind dat niet simpel. Mijn drie bloedjes van kinderen bezorgen mij de mooiste én de moeilijkste momenten in het leven. Ik heb ze niet in de hand en ze spuwen soms vuur. Ik zie ze zo graag.

 

Op mijn manier ben ik ook soms een draak van een dochter. Sorry, mama ;-) Ik zie jou ook graag.

 

Inspiratie vond ik bij Daenerys Targaryen, de drakenmoeder uit de serie Game of Thrones. Dit complex vrouwelijk personage met sterke kanten én tekortkomingen is de echte heldin van de serie. Ze is moeder van drie draken… en vuurbestendig.

 

Volgens de Chinese jaartelling is 2024 het jaar van de Draak. De draak is het enige mythische wezen in de Chinese horoscoop (bijzonder dus!) en is het symbool van uitzonderlijke kracht en geluk. In China gaan ze ervan uit dat een kind dat in dit jaar geboren wordt een aangeboren kans op geluk heeft.

 

Dit kaartje "Mother of dragons" wil elke moeder prijzen voor haar kracht zonder de draak te steken met de  kinderen. Je kan het gebruiken voor moederdag, voor een geboorte (het kindje heeft nog geen boodschap aan een kaartje, de mama heeft er des te meer nood aan), voor een verjaardag, als steun,...

Bomvol vrede (winter 2023)

Het Israëlisch-Palestijns conflict kruipt onder mijn huid en vond via mijn handen een uitweg onder de vorm van dit kaartje. Een granaatappel als partypopper?

 

In mijn hoofd zit dat zo:

De granaatappel groeit van nature in het ganse Midden-Oosten - over de staatsgrenzen heen - en wordt uiteraard dikwijls gebruikt in de gerechten uit die streek.

 

De Israëlische Yotam Ottolenghi en de Palestijnse Sami Tamimi, beiden bekende chef-koks, zijn vrienden en zakenpartners. Ze brengen de heerlijkste gerechten voort met hun creatieve culinaire samenwerking.

 

Granaatappel maakt regelmatig deel uit van hun recepten en staat voor mij daarom symbool voor de mooie mogelijkheden van vredevol samenleven.

 

Nog een www-weetje: in sommige streken van Griekenland slaan ze een granaatappel stuk op de vloer voor hun deur wanneer het nieuwe jaar begint. De zaden die alle kanten opspringen vertegenwoordigen welvaart. Ik vind dat een mooie traditie (maar zou het niet graag opkuisen).

 

Dit kaartje "gelukkig nieuwjaar - granaatappel" kan je gebruiken om je nieuwjaarswensen over te brengen. Of om aan de deur te hangen bij het begin van een nieuw jaar?

Wil je graag meer van deze verhalen lezen?

 

YOLO-abonnees krijgen het voorrecht om elk seizoen de nieuwste YOLO-kaartjes en het YOLO-minizine met de bijhorende verhalen offline te ontdekken. Ik geniet er ook van om hen elke keer met een klein extraatje te verrassen. Pas wanneer zij deze pakjes in hun brievenbus gevonden hebben, verschijnen de nieuwe kaartjes online. Want... Offline is the new luxury.

 

Meer info over het YOLO-kaartjesabonnement vind je hier.

Deze handgeschilderde aquarel-blaadjes zijn een voorbeeld van een extraatje dat tijdens de lente van 2024 als extraatje meereist met het YOLO-kaartjesabonnement.

Blaadjes zetten onder invloed van de zon koolstofdioxide om in zuurstof. Zonder kunnen we niet leven. Deze kleine zuurstoffabriekjes verdienen het om in de verf gezet te worden, dacht ik zo.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.